Intimitás és párkapcsolat

Intimitás és párkapcsolat

parkapcsolat

A fiatal felnőttkor egyik, és talán legfontosabb feladata a stabil, hosszú távú, intim kapcsolatok kialakítása. Ennek egyik akadálya lehet az, ha még nem egyértelmű számunkra, hogy kik vagyunk, és mit várunk az életünktől. Önmagunk megtalálása tesz lehetővé egy olyan szintű érzelmi érettséget, amit egy stabil párkapcsolat megkíván. Ennek alapvető eleme a bensőséges érzelmi kapcsolat és a örömteli szexuális együttlét.  Természetesen létesíthetünk szexuális kapcsolatot intimitás nélkül, és lehet valakivel intim viszonyunk szexualitás nélkül is, de a kapcsolat mégis akkor mély igazán, ha a kettő együtt jár. Ez a fajta kapcsolat az intimitás és a bizalom nagyon magas szintjét igényli, a nyíltságot és a hűséget, vagyis az érzelmi biztonságot.

Az intimitás nem éppen veszélytelen, mivel hozzáférést biztosít valaki más számára a legmélyebb érzelmeinkhez. Éppen ezért egyfajta kiszolgáltatottságot, védtelenséget, sebezhetőséget is jelent. Ezzel egy ördögi kör veheti kezdetét. Ha sebezhetőnek érezzük magunkat, védenünk kell a mélyebb érzelmeinket, nehogy kiszolgáltatott állapotba kerüljünk. Ennek érdekében van, hogy falakat emelünk magunk köré, és páncélokat növesztünk azért, hogy megóvjuk magunkat a fájdalomtól. Azonban ez a védelem gyakran áttörhetetlen lesz mások számára, és így egyre inkább csökken az esélye annak, hogy igazán mély, intim kapcsolatunk legyen. Ettől még sebezhetőbbek leszünk, és még nagyobb erőkkel védjük magunkat, vagyis kerüljük az intimitást és a kör bezárul. Akkor is kerülhetjük az intimitást, ha sok kapcsolatunk volt már, hiszen itt különösen fontos az, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít.  Lehet nagyon sok felszínes, vagy szexuális kapcsolatunk különösebb elköteleződés nélkül, de valójában a partnereink gyakori váltogatása az intimitás kerülését is jelentheti.

Ha az intimitást, mint a fiatal felnőttkor egyik fő problémáját nem sikerül megoldanunk, akkor szociálisan elszigetelődhetünk és magányossá válhatunk. Éppen ezért, ha azt érezzük, hogy nehezen megy az ismerekedés, vagy egy ideje senkivel sem sikerül igazán mély és hosszú távú kapcsolatot kialakítanunk, akkor érdemes felkeresnünk valakit, akivel őszintén beszélhetünk az érzéseinkről, és az esetleges félelmeinkről egy biztonságos és elfogadó közegben.